BANKINFO

Banki termékfigyelés, információszolgáltatás és szakértői tanácsadás.

Lakosságnak

Vállalkozóknak

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

HTML

Linkgyűjtemény és RSS gyűjtemény

Online tanácsadás pénzügyekhez

2009.09.10. 13:42 sári75

Széchenyi kártyáról - röviden?

Címkék: széchenyi kártya

 

Mit is jelent a Széchenyi kártya - csak úgy röviden?
... folyószámlahitelt 25 millió forintig és MasterCard Business típusú bankkártyát egyben, tárgyi fedezet nélkül!

 2009-ben megduplázott kamattámogatással!!!
 
... és kicsit bővebben?
 
 
 
Miért jó a Széchenyi kártyával igénybe vett hitel?
  • mert állami kamattámogatás és garanciadíj-támogatás kapcsolódik hozzá, ezért olcsóbb, mint a hasonló típusú hitelek,
  • mert forint alapú, így nincs árfolyamkockázat,
  • mert szerződéskötéskor sincs közjegyzői díj,
  • mert nem kell rendelkezésre tartási díjat fizetni az igénybe nem vett hitelösszeg után,
  • mert - a nagy részben elektronikus lebonyolításnak köszönhetően - gyorsan hozzá lehet jutni,
  • mert a kapcsolódó bankkártyával a számlán található pénz mindig kéznél van vásárlásokhoz vagy készpénzfelvételhez.
További előnyök
  • A 2009-ben kibocsátott Széchenyi kártyákra - 10 millió Ft hitelösszegig - már 2% kamattámogatás jár, és a 1,5%-os Garantiqa kezességvállalási díj felét is az állam fizeti!
  • A Széchenyi kártya hitelkerete 1+1 évig vehető igénybe,
  • A Széchenyi kártya konstrukció főkártyája akár 2 évre is érvényes lehet,
  • 10 millió Ft feletti Széchenyi kártya igényléséhez is elegendő két lezárt, teljes naptári éves gazdálkodói múlt.  
Mekkora összeget igényelhetnek az ügyfelek Széchenyi kártya konstrukcióban?
Kerek számokban igényelhető a Széchenyi kártya hitelkerete. A legkisebb igényelhető összeg 500.000 Ft, majd a következő összeg az 1 millió Ft, 2 millió Ft, 3 millió Ft, …, 25 millió Ft, de az igényelhető összeg függ a vállalkozás múltjától:
1 lezárt, teljes naptári év esetén
10 millió Ft alatti keret igényelhető
2 lezárt teljes naptári év esetén
10 millió Ft feletti keret igényelhető
 
Jó tudni, hogy a hitelkeret összege emelhető, még futamidő közben is, de ennek feltétele, hogy az igényelt keretnek megfelelő időarányos számlaforgalom teljesüljön!
  
Milyen feltételekkel lehet Széchényi kártyához jutni?
  • Mikro,- kis- vagy középvállalkozások (egyéni vállalkozó, gazdasági társaság) igényelhetik
  • Előírt és igazolandó bankszámlaforgalom az igénylést megelőző 1 évre 

6-10 millió Ft közötti hitelkeret összegnél az igényelt hitelkeret háromszorosa
11-25 millió Ft közötti hitelkeret összegnél az igényelt hitelkeret ötszöröse

  • Nem lehet lejárt köztartozása, illetve hitel-, kölcsön-, bankgarancia szerződésből eredő lejárt tartozása
  • A legalább 50%-ban tulajdonos magánszemély(ek)nek készfizető kezességet kell vállalni (egyéni vállalkozóknál egy másik magánszemély, betéti társaságoknál egy kültag kezessége is szükséges)
  • Az ügyletben résztvevő szereplőknek - a bankszámláikra - azonnali beszedési megbízásra való felhatalmazást kell adnia.
  • A kezesnek vagy az egyéni vállalkozónak rendelkeznie kell legalább 50%-os ingatlantulajdonnal – de ezt csak igazolni kell, jelzálogjog általában nem kerül az ingatlanra (10 millió Ft alatti hitelkeret igénylésnél biztosan nem)
  • A Garantiqa Hitelgarancia Zrt. kezességvállalása is szükséges (hasonló, kártya típusú hitelből és Széchenyi kártyából max. 25 millió Ft lehet összesen)  
Mikor kell visszafizetni?
  • A Széchenyi kártyához kapcsolódó hitelösszeg folyószámlahitelként egy erre elkülönített folyószámlán jelenik meg, amely számla egy forgalmazó pénzforgalmi számla, átutalásokat lehet indítani róla és jóváírásokat lehet rá fogadni. Az erre a számlára érkező jóváírások, befizetések automatikusan csökkentik a folyószámlahitelből igénybe vett hiteltartozást.
  • Maga a hitel visszafizetése azt jelenti, hogy a futamidő végén nem lehet - az előbb említett - bankszámla mínuszban. Sőt, ha a következő évre vonatkozó szerződés a lejárattól számított 30. napig megkötésre kerül(t), akkor a lejárat automatikusan kitolódik egy évvel!
Meghosszabbítható-e Széchényi kártya érvényessége, lejárata?
  • Az első év után kérhető egy úgynevezett felülvizsgálat, amennyiben nem történt változás a szerződés adataiban az előző évhez képest (pl. a tulajdonosi szerkezet változása miatt nincs szükség új magánszemély kezes bevonására, hitelkeret emelés nem történik). Ha a Széchenyi kártya számlát vezető bank pozitív visszajelzést ad a felülvizsgálatra, még új szerződést sem kell aláírni! Amennyiben a már megkötött szerződéshez képest változás történt (pl. hitelkeret emelés esetén), újabb 1+1 éves szerződés aláírása történik.
  • A felülvizsgálatot követő év letelte után pedig újabb igényléssel (pl. meghosszabbítás, keretemelés) lehet ismét igénybe venni a Széchényi kártya által nyújott lehetőségeket.

Fontos, hogy folytatás esetén az újabb igénylést legkésőbb a lejárat előtt 30 nappal be kell adni. Erre a határidőre érdemes odafigyelni, hogy mindent időben el lehessen intézni.

Mennyi mindennek az ára?
  • Van egy úgynevezett regisztrációs díj, aminek maximális összege jelenleg 17.000 Ft, de összege 0 Ft, amennyiben a Vállalkozók Országos Szövetségének (VOSZ), a területi kereskedelmi és iparkamaráknak vagy a VOSZ tagszervezeteknek a tagja a vállalkozás.
  • A Széchenyi kártya hitelkeret összegétől függően állapítják meg a fizetendő éves kártyadíjat, ami 15.000-160.000 Ft összegig terjedhet.
  • Szintén a hitelkeret összege alapján számítják ki a garanciadíjat is, aminek mértéke 1,5%, de ennek a felét az állam állja, így a fizetendő díj 3.000 és 150.000 Ft közötti.
  • Az igénybevett hitel után a szerződéskötés napján érvényes 1 havi BUBOR+4,8% kamat fizetendő, de ez 10 millió forintig 2% kamattámogatással csökken. (tájékoztatásul a mai napon, azaz 2009. szeptember 10-én érvényes 1 havi BUBOR 8,00% volt, de bármelyik napra lekérdezheted a http://www.mnb.hu/engine.aspx?page=mnbhu_statisztikak honlapon a hivatalos BUBOR fixingek táblázat letöltésével.)
Jó hír, hogy a kártyadíjat és a garanciadíjat nem előre kell befizetni, hanem a folyószámlahitel beállításával egyidőben terhelik, vagyis a hitelből fizethető!
 
Biztos már csak azt kérdeznéd, hogy hol igényelhető és milyen dokumentumok szükségesek az igényléshez.
  • Az igénylést bármely VOSZ (Vállalkozók Országos Szövetsége) vagy Kereskedelmi iparkamara irodájában le lehet adni (a számodra legközelebbi iroda címét a http://www.kavosz.hu/index.php?id=9&cid=151 oldalon találod meg). Innen kerül továbbításra az igénylés a választott hitelintézet felé, ahol a hitelbírálatot is végezni fogják (nem minden hitelintézet vesz részt a Széchényi kártya programban, jelenleg választható az MKB, az OTP, az ErsteBank, a Volksbank és a Takarékszövetkezetek).
  • A benyújtandó dokumentumok listáját társas vállalkozás esetén a http://www.kavosz.hu/index.php?id=41&cid=166 oldalon, egyéni vállalkozás esetén pedig a http://www.kavosz.hu/index.php?id=41&cid=167 oldalon olvashatod.
... és jó tudni, hogy a hitelintézetek részére a kamat és kezelési költség, a kártyadíj valamint a garanciadíj központilag került meghatározva, ezekben nem lehet különbség!
(amiben eltérhetnek a bankok, az a számlavezetési díj, a tranzakciós díj és a számlán levő pozitív egyenleg után fizetett kamat)
 

Kérdéseidet itt a blogban is felteheted!

11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bankinfo.blog.hu/api/trackback/id/tr591372947

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bankártanonc 2009.09.12. 11:32:36

Annyival javaslom kiegészíteni a tájékoztatást, hogy melyik banknál lehet igénybe venni. Azt tanultam, hogy nem minden banknál :-))

bankártanonc 2009.09.13. 06:19:39

Azt is tanultam, hogy azon bankoknál, ahol felvehetem eltérő a folyósítási időszak. Melyiket ajánljátok, ha gyorsan kell valakinek a pénz?

bankártanonc 2009.09.13. 06:28:29

A tanonc iskolában adtak nekünk egy feladatot, ami több részből állt.
ki kellett számolni, hogy 5-10 és 15 millió Ft felvétele esetén, hány Ft a kezdeti költség (ha nem vagyok KAVOSZ tag és ha igen), garanciadíj számítás és kamatszámítás volt még a példában.
Van neked egy jó megoldásod a feladatra?

bankártanonc 2009.09.15. 09:38:42

@bankártanonc: köszi, hogy kiegészítetted a cikket!

Takaros 2009.09.16. 18:35:19

@bankártanonc: Kedves Bankártanonc! Én köszönöm az észrevételt. Valóban csak néhány közreműködő bankhoz lehet továbbitani az SZK igénylást. Az is igaz, hogy bár a Széchényi kártyával kapcsolatos költségek előirás a bankokra nézve, mégis a hitelbirálatban, fedezet-előirásokban és az átfutási időban eltérések mutatkoznak. Üdv, T.

bankártanonc 2009.09.16. 18:57:40

Tudsz valami közelebbit? Standard átfutási idő? 1 hét, 2 hét, 3 hét....

hitel3s 2009.09.16. 22:08:43

ügynökeim szerint átlag 1-2 hetet ígérnek, a valóság szerintem a három héthez áll közelebb

úriember 2009.09.19. 18:49:23

Melyik bankot ajánlanád és miért?

hitel3s 2009.09.19. 19:25:01

A takarékszövetkezetek elérése elég speciális és körülményes, az ott folyó munka jellemzően nem túl ügyfélbarát. Az OTP elutasító, jellemzően valamely saját termékre hívja fel a figyelmet. ERSTE-nél vegyes a kép, vannak akik korrekt tájékoztatást adnak, van aki elutasító. MKB és Volksbank nagyon pozitív gondolkodásmódú a szkartya.hu-n is található bankok közül. Ha eldöntött tény a hitelfelvétel, akkor érdemes mindet körbejárni és tájékozódni.

úriember 2009.09.20. 20:25:35

@hitel3s: Köszönöm. Akkor kezdem a legközelebbivel, a Volksbanknál próbálkozom.

Frank Erika 2009.09.20. 20:45:03

Most hallottam, hogy a garanciadíj emelkedni fog:-((( Bár még mindig jobb, mint másu hasonló termékeknél.
süti beállítások módosítása